Tuesday, July 01, 2008

Grønne Arnold

SOUTH LAKE TAHOE CITY, CA: Sacramento er hovedstaden i Californien, og guderne (eller historikere) må vide, hvorfor den by er valgt som hovedstad og ikke San Francisco eller Los Angeles. Jeg gætter på, at der ligger en politisk studehandel bag.

Hvis Californien var et selvstændigt land, ville det – ud fra en økonomisk betragtning – være verdens femte største land. Sacramento er derfor ikke en ligegyldig by. Hele centraladministrationen, som er mange gange større end Danmarks, er placeret her. Selveste Arnold Schwarzenegger står dermed i spidsen for en af verdens største økonomier. Og her kommer overraskelsen: Han gør det faktisk godt.

Han blev valgt som guvernør ved et helt usædvanligt ekstraordinært lokalvalg i 2003. Utilfredsheden med en forrige, Gray Davis, var så voldsom, at det ekstraordinære valg blev stablet på benene, og blandt den brogede skare af kandidater blev skuespilleren valgt som den mindst ringe. Han er blevet meget populær på en række initiativer, der skal forbedre miljømæssige forhold, og så har han rettet op på den miserable økonomi, som forgængeren efterlod. Arnold Schwarzenegger har vist sig ikke at være så republikansk, at det gør noget her i Californien, hvor der er højt til loftet på alle mulige måder. Han har heller ikke sat sig imod, at homoseksuelle nu kan blive gift, selv om han foretrækker en kvinde fra Kennedy-klanen som hustru.

Lige nu har cirka 1.100 skovbrande i hele staten førsteprioritet hos den tidligere skuespiller, der har en svaghed overfor gode cigarer. Verdens største picnic afvikles på lørdag den 4. juli, når amerikanerne fejrer deres uafhængighed. I den forbindelse plejer der at blive affyret uanede mængder af fyrværkeri af, men Arnold beder nu ifølge The Sacrament Bee statens 36 millioner indbyggere om at droppe fyrværkeriet i år, fordi det blot vil antænde endnu flere skovbrande.

No comments: