Thursday, July 03, 2008

Levende orm af biler

LOS ANGELES, CA: Det er en særpræget oplevelse at ankomme til Los Angeles i bil. Det begynder med en tosporet øde vej oppe på ørkenhøjsletten, som langsomt vokser. Efterhånden som vi kommer nærmere og nærmere Los Angeles, vokser vejen som vand der løber sammen til en brusende flod. Det ender med en 14 spors motorvej, der som en levende orm af biler skærer sig igennem bjerge og dale – op og ned. Langsomt splittes motorvejen igen op i flere motorveje, og den vigtige 210 freeway ender med blot at være en 10 spors, der løber for foden af bjergene længst væk fra Stillehavet.

210’eren førte os nærmere og nærmere Los Angeles, som sædvanen tro ikke kan opleves på afstand på grund af varmedis, smog og røg fra nogle af de 1.400 brande, der hærger staten.

Vi har slået os ned på Best Western Pasadena Royale på Colorado Blvd. i Pasadena. Best Western plejer ikke at skuffe os, og det gør de heller ikke her. Faktisk er det et af de bedste værelser, vi har boet på på turen, og prisen er rimelig anstændig, så vi har booket fire nætter her.

Pasadena er en slags by i byen, der ligger et pænt stykke fra Disneyland, Hollywood, Venice Beach og andre turistmagneter. Vi har tidligere boet i området, og synes ganske godt om ”kvarteret”, hvis man kan tale om et kvarter.

Der menes at bo 17-18 millioner mennesker i Los Angeles-området, der dækker et areal, der er større end Sjælland. Så afstandene mellem de forskellige ting er enorme. Men vi har jo vores Garmin GPS, der kan føre os til alle vegne.

Dagens triste nyhed: Los Angeles Times har fyret 160 journalister, og avisens sidetal vil skrumpe i fremtiden. De bringer selv nyheden på en dag, hvor de har fremragende eksempel på CAR-journalistik, som jeg brugte en del tid på i Miami for nogle uger siden. CAR står for Computer Assisted Reporting, og det går i al sin enkelthed ud på at udnytte computerkraft til at lave noget ordentlig journalistik. Los Angeles Times har fået aktindsigt i myndighedernes undersøgelser af 1.600 swimmingpools på moteller, hoteller, svømmehaller osv. Rigtig mange af dem er nærmest sundhedsfarlige at bade i på grund af manglende vedligeholdelse, bakterier osv. Avisens vakse journalister har sorteret den store mængde data, gjort det tilgængelig for den undrende offentlighed, som blot kan gå ind på avisens hjemmeside og taste postnummer og adresse på et sted med swimmingpool – og wupti – læseren kan se, om det er en god ide at lade kroppe svalen i netop den pool.

Den slags journalistik bliver der næppe meget af i fremtiden, som efter alt at dømme findes på internettet.

No comments: