Thursday, July 03, 2008

Verdens navle er dér, hvor du er

LONE PINE, CA: Dag 28 i USA. Jeg har snart glemt alt om Danmark. Er begyndt at kigge i jobannoncerne bag i amerikanske aviser. Så svært kan det vel heller ikke være at lave Quarter-pounder hos Mc D?

Når Danmark langsomt forsvinder i baghovedet, skyldes det måske også, at de amerikanske aviser ikke skriver én linje om Danmark, selv om vores statsminister har stået og fortsat står den amerikanske præsident last og brast i adskillige krige.

I dag har jeg nærstuderet Los Angeles Times, som trods alt er en af de mere betydningsfulde aviser i USA, for at finde noget om Danmark – eller i det mindste om Europa. Jeg fandt en note om en politisk skandale i Frankrig. That’s it. Intet andet stod der om hverken Danmark eller Europa. Ikke fordi der mangler udenrigsstof, men avisen prioriterer Afrika, Mellemøsten og Sydamerika noget højere end os!

Det står i skærende kontrast til de tre store morgenaviser i Danmark, der ganske insisterende har skrevet om hver en ligegyldighed i den årelange valgkamp i USA. Faktisk bringer de danske medier mere om den amerikanske valgkamp end de amerikanske aviser. Men med hele tre mand placeret i USA, som Berlingske Tidende har, er der selvfølgelig også basis for at trykke nogle linjer. Men det bliver altså ikke gengældt.

Rigtig mange amerikanere har dog en helt klar opfattelse af Danmark helt fremme på nethinden i øjeblikket, fordi et af de mest sete tv-programmer, 60 Minutes, bragte en 12 minutter lang reportage om Danmark for nyligt. Den handlede om, at danskerne ifølge en ny undersøgelse er verdens lykkeligste folk, og tv-stationens vakse reporter var taget til Danmark for at finde årsagen. Det har forfærdelig mange amerikanere kommenteret overfor os på rejsen rundt i det store land. Hvad kan man andet end at besvare det med et overbærende smil?

Verdens navle er dér, hvor man befinder sig. Lige nu er vi i Lone Pine i Californien tæt på grænsen til Nevada. Ligger ved en swimmingpool ved foden af Mount Whitney, og selv om der ikke sker det fjerneste i den her by eller for den sags skyld i en omkreds af 50 miles fra byen, så er det her verdens navle for os.

No comments: