Saturday, June 18, 2011

Den privilegerede klasse

HIGHWAY I-90, OHIO: De canadiske toldere er flinke og forstående. De gav os lov til at lave et U-turn på selve grænseområdet, da vi havde forklaret, at det var en fejl, vi var kørt ind i Canada. Til gengæld holdt vi i kø og blev udspurgt, da vi igen kørte ind i USA, som vi havde forladt nogle minutter forinden.

Den amerikanske tolder svarede ikke, da jeg spurgte, om vi kunne få vores tre dollar tilbage, som vi havde betalt, da vi kørte ud af landet.

Det var såmænd GPS'en, der førte os til Canada- med god grund fandt vi ud en rum tid senere. Vi kunne nemlig have sparet to timer på at køre via Toronto til Chicago!

Man kan ikke altid vinde på den amerikanske highway, hvor færdselsreglerne ikke skelner mellem mega-lastbiler og personbiler. Alle må køre lige stærkt, og lastbilerne kører lidt stærkere.

Vi er på motel Fairway Inn i Elkhart - to timer fra Chicago - og aircon'en på værelset kører i højt gear, da det er varmt.

Vi er ved at få USA ind under huden. USA er forandret og under forandring. Det er konklusionen efter at have besøgt verdens førende nation adskillige gange siden 1997.

Canadas største dagblad, The Globe and Mail, skrev det ret så præcist i en tekst til en Reuters billedserie, som avisen bragte forleden: "It's the beginning of the end of United States as we know it". Baggrunden var den umenneskelige behandling af indsatte i overfyldte fængsler i Californien.

Men det er nu ikke kun overfyldte fængsler, der er problemet. Arbejdsløsheden er høj, og både den enkelte amerikaner og staten er dybt forgældet. I Danmark er det "kun" den enkelte, der er forgældet, men staten låner i øjeblikket på livet løs, og Danmark har dermed valgt samme vej som USA; gældsætning.

Til gengæld har USA historisk vist styrke, når det går den anden vej. Pludselig kan der fremvises vækstrater på fire-fem procent, og så kan der hurtigt høvles af gælden. Det er aldrig set i Danmark, der i øjeblikket reelt befinder sig i recession.

I morgen skal vi møde Jenny og Penny og resten af Hirsch-familien i Chicago. Det bliver garanteret sjovt. De tilhører den privilegerede klasse - lidt lige som os - sidder i gode stillinger, har købt bolig på godt tidspunkt osv. Udkants-USA som Detroit og lignende steder er på tilpas afstand. De bor i den nordlige del af Chicago - ikke så langt fra det store Northwestern University.

No comments: