Thursday, June 16, 2011

USA bankerot om syv uger

NIAGARA FALLS: "Hvordan var det lige vi havnede i en situation med en gæld på 14.300.000.000.000 dollar" spørger USA Today på sin forside i dag.

Det er faktisk det, man kalder et godt spørgsmål, og det næste spørgsmål er naturligvis, hvem der vil fortsætte med at låne USA penge til et overforbrug. USA låner i øjeblikket 41 cent for hver dollar landet bruger.

På den helt korte bane kan USA ifølge avisen allerede om syv uger få problemer med at stampe penge op af jorden (eller op af lommen på Kina). USA har nemlig ramt låneloftet på 14,3 billioner dollar. Loftet kan naturligvis løftes, men ingen ved, om det vil ske, inden der er gået syv uger.

Der er primært Kina og amerikanske pensionskasser, der køber de obligationer, som staten udsteder for at skaffe penge til at holde forretningen USA kørende.

Danmark er på vej ind på samme spor som USA, men Nationalbanken skal trods alt kun sælge obligationer for 46 mia. kr. for at dække underskuddet i 2011, og de obligationer er faktisk allerede afsat, så Nationalbanken er gået i gang med at sælge obligationer for at dække næste års underskud.

Nok nationaløkonomi for i dag. Vi har kigget på vandfald i dag - store vandfald. Niagara Falls er imponerende, og ja, de er flottest fra Canada-siden. Det såkaldte Horseshoe Fall byder på vand i ufattelige mængder, der falder frit 53 meter.

Vi gik over grænsen til Canada, hvor de stemplede lystigt i passet. Spiste frokost på en Hard Rock Cafe og drak kaffe på en Starbucks! For at komme ind i USA igen, måtte vi putte to quarters i en automat! Der efter blev vi udspurgt af en amerikansk tolder, og så var vi tilbage i USA.

Grænseovergange giver anledning til evig undren for mig.

 

No comments: