Friday, June 27, 2008

Blogging i gamle dage

SAN FRANCISCO, CA: Vi sprang på bus nummer 45 på Union Street fra morgenstunden, og styrede direkte mod SFMOMA (San Francisco Museum of Modern Art). Byens stolthed har i øjeblikket en særudstilling af og om Frida Kahlo.

Den mexicanske kunstner levede nogle af sine plagfulde leveår i San Francisco sammen med sin mand Diego Rivera, der var langt mere berømt end fruen i deres samtid. Deres stormfulde forhold betød blandt andet, at de blev gift, skilt og gift igen.

Frida Kahlo døde i 1954, og blev vel egentlig først rigtig berømt efter sin død. Hun havde en ganske kompromisløs tilgang til tingende, og det understreges vel af følgende citat, som hun afleverede i en tale i 1945:

”The reason people need to invent or imagine heroes and gods is because of their fear – fear of live and fear of death.”

Med fjernsynets fuldstændige dominans af mange menneskers liv i dag, kan synspunktet næppe siges at være blevet forældet, siden hun afleverede det for over 50 år siden. Det var en flot og tankevækkende udstilling, men vi stod som sild i en tønde.

Frida Kahlo malede usædvanligt mange selvportrætter – det ene mere dystert end det andet, og det kan med lidt god vilje godt betegnes som en blog i en tid, hvor computeren ikke var hvermandseje. 55 af hendes 143 malerier er selvportrætter. Ifølge Frida Kahlo valgte hun at male sig selv så ofte, fordi hun var den person, hun kendte bedst.

No comments: