Monday, June 16, 2008

Let’s go short

NEW YORK: Amerikanerne elsker forkortelser. Den mest berømte er vel Bill, der lidt ulogisk er en forkortelse for William. Bill Clinton hedder som bekendt William Jefferson Clinton. Men her er nogle andre, jeg er stødt på:

Sam Adams = Samuel Adams (Damn good beer)
Bud = Budweiser (knap så god en øl)
Tom = Thomas
Park = Parking
Tribeca = Triangle Below Canal Street
Philly = Philadelphia
Met = Metropolitan Museum of Art
Tee = T-shirt
Bike = Bicycle
Brits = Englændere

Der er mange flere, som kan give nogle udfordringer, når man taler med en New Yorker, der snakker hurtigt som trommestikker i et rockband. Efter at have sagt ”sorry” to gange, fordi det ikke er muligt at forstå en hurtigt snakkende new yorker, kan det nogle gange hjælpe, hvis man gør opmærksom på, at engelsk ikke er ens modersmål, og at det vil være en kæmpe hjælp at sætte tempoet lidt ned. Det har de færreste noget imod.

Vi er nemlig ikke de eneste i smeltedigelen New York, der ikke har engelsk som modersmål. Alverdens nationaliteter er her, og rigtig mange, er vældig meget dårligere til engelsk end en selv. En ekspedient i en tøjbutik var i dag fra første færd ganske overbevist om, at vi var franskmænd! Ligner vi nogle fra Frankrig?

Det er faktisk ikke særligt populært at være franskmand i USA, akkurat ligesom det heller ikke er populært at være amerikaner i Frankrig. Det kølige forhold går langt tilbage i historien, men uenighed om USA’s mange krige i nyere tid har bestemt ikke gjort forholdet mindre kompliceret. Danmark har som bekendt været en trofast støtte i USA’s krige, men det er der ikke så mange i USA, der ved noget om. Jeg overvejede godt nok at stille et spørgsmål om emnet til John McCain, da jeg var til Town Hall meeting med ham i Philadelphia. Der var mange, der fik mulighed for at stille spørgsmål, men der var også mange, der aldrig kom til orde. Måske vi får muligheden i Boston eller på turen ned igennem Californien. Til gengæld håber jeg så, at det bliver Barak Obama, som jeg har set blot omtalt som med forkortelsen O. Han gør noget større indtryk på mig.

No comments: